Placki dyniowo-piernikowe
Składniki:
-200g świeżej dyni hokkaido
-1 średnie jajko
-40g mąki owsianej
-10g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka miodu
-1-2 łyżeczki ksylitolu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-pół łyżeczka proszku do pieczenia bio
-szczypta soli
-pół łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-dynię drobno kroimy,pieczemy w piekarniku do miękkości przez około 20-30minut i studzimy
-dynię łączymy z żółtkiem,słodzikiem oraz jogurtem i blendujemy na gładką masę
-białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą dyniową
-dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i delikatnie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu, zmniejszamy ogień i smążymy placuszki z oby dwóch ston
Smacznego i na zdrowie!

Świetny kolor, a smak piernika dodatkowo zachęca :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie -marchewka i dynia. Bomba witaminowa! Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuńTutaj nie ma marchewki :)
UsuńI jaki piękny kolorek dzięki dyni dostały :D Z syropem klonowym byśmy je chętnie zjadły <3
OdpowiedzUsuń