Jaglano-sojowe kotlety z porem




Składniki:
-5 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego

-pół szklanki soi BIO namoczonej przez całą noc (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie od AGNEX)
-2 płaskie łyżeczki zmiksowanego siemienia lnianego + 1/5 szklanki gorącej wody
-1 łyżeczka musztardy Dijon
-1,5 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
-1 łyżka mąki owsianej
-1 cebula
-1 ząbek czosnku

-kawałek świeżego, pokrojonego pora

-sól, pieprz do smaku

dodatkowo:
-kilka łyżek otrębów do obtoczenia kotletów

Sposób przygotowania:
-z soji odlewamy wodę, przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości
-cebulę, czosnek drobno kroimy, smażymy na rumiany kolor i studzimy-siemie lnianę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok, aż powstanie "glut"
-soję z dodatkiem tłuszczu oraz musztardy dokładnie blendujemy
-soję łączymy z pozostałymi składnikami i całość zagniatamy
-formujemy kotleciki, lekko spłaszczamy i obtaczamy w otrębach
-kotlety odstawiamy na około 15 minut
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy z oby dwóch stron
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety i pieczemy 20minut

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz