Batony czekoladowo-figowe ze słonecznikiem (bez pieczenia)





Składniki(na 12 sporych batonów):
-500g pasy/kremu kokosowej w bloku

-2 szklanki słonecznika łuskanego 
-30 suszonych fig lub innych suszonych owoców
-1 szklanka wiórków kokosowych bez siarki 
-4 łyżki wody
-10 łyżek kakao


Sposób przygotowania:
-pastę kokosową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż przestygnie
-figi sparzamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15minut. Następnie dokładnie mielimy
-słonecznik przekładamy do malaksera/młynka i mielimy ruchem pulsacyjnym tak aby część nasion pozostała w całości
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-papier do pieczenia układamy na blacie, wykładamy ciasto, przyprywamy kolejnym papierem i wałkujemy ciasto na dowolną grubość
-całość wkładamy do zamrażalnika na około 10minut

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze: