Knedle jaglane z mięsem
Składniki:
-100g suchej kaszy kaszy jaglanej
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
-1 łyżeczka rozpuszczonego masła klarowanego
farsz mięsny:
-około 50g zmielonej szynki wieprzowej
-około 50g zmielonej wołowiny
-pół marchewki
-pół cebuli
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz do smaku
-1/3 łyżeczki majeranku
-1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Farsz:
-mieso oraz warzywa gotujemy do miękkości. Następnie wszystko wyjmujemy z wody, studzimy i mielimy w maszynce do mielenia
-na koniec dodajemy siemie lniane i całość zagniatamy
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-lekko zwilżamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz. Następnie zlepiamy ciasto
-do garnuszka nalewamy wodę i dodajemy szczyptę soli
-knedle gotujemy około 3-4 min
Smacznego i na zdrowie!
Ciekawy przepis, jeszcze takich nie jadłam lecz wszystko przede mną :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Mam pytanie, czy płatki jaglane można zastąpić np owsianymi? Lub czymś innym? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJasne, można zastąpić płatkami owsianymi :).
UsuńJaki olej polecasz do smażenia potraw?
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy, masło klarowane oraz smalec ;).
Usuń