Ciasto snikers
Ciasto:
-3 jajka
-1 szklanka mąki owsianej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-40ml rozpuszczone masła klarowanego/oleju kokosowego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
krem czekoladowo-daktylowy:
-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-3 łyżki syropu daktylowego
-1,5 łyżki kakao
-szczypta soli
bita śmietana:
-1 puszka dobrze schłodzonego tłustego mleka kokosowego
-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-spora garść dowolnych orzechów
-syrop daktylowy
Sposób przygotowania:
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami, dodajemy po mału mąkę owsianą i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papirem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy 30minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
krem:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy na gęsty krem
bita śmietana:
-z puszki wyjmujemy tylko stałą część, dodajemy słodzidło i miksujemy na pomocą miksera na bitą śmietanę
następnie:
-odkrajamy górę biszkoptu- 1/3 z całości
-blat biszkoptu smarujemy całym kremem, przykrywamy kolejnym blatem
-nakładamy bitą śmietanę, na to orzechy i polewamy syropem daktylowym
-ciasto wstawiamy do lodówki na min. 1h
Smacznego i na zdrowie!
A czym można zastąpić syrop daktylowy?
OdpowiedzUsuńJa robię teraz z syropem klonowym :)
UsuńSyrop daklytowy łatwo zrobić w też sposób: szkl. daktyli suszonych bez pestek zalać szkl.gorącej wody. Odczekać (pisze się o 15.minutach, ale mój blender nie ogarnia) z godzinę. Dodać 1 łyżkę doju z cytryny i właśnie całość zblendować. To, co zostanie można przechować w lodówce (ok. 3. tygodni max) ;)
Ja robię teraz z syropem klonowym :)
UsuńSyrop daklytowy łatwo zrobić w też sposób: szkl. daktyli suszonych bez pestek zalać szkl.gorącej wody. Odczekać (pisze się o 15.minutach, ale mój blender nie ogarnia) z godzinę. Dodać 1 łyżkę doju z cytryny i właśnie całość zblendować. To, co zostanie można przechować w lodówce (ok. 3. tygodni max) ;)
Super, dzięki za przepis :). Na pewno wykorzystam!
UsuńO mniam! Ciasto na mące owsianej, krem na kaszy jaglanej i do tego mleczko kokosowe! To nie mogło się nie udać :D
OdpowiedzUsuń