Sernik wegański z musem truskawkowym







Składniki:
sernik:

-100g suchej kaszy jaglanej
-20g oleju kokosowego

-2 szklanki orzechów nerkowca
-20g agaru
-2 szklanki wody
-1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu (można dać więcej lub mniej)

mus:
-200g świeżych truskawek

-pół szklanki wody
-2,5 łyżeczki agaru
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-odrobina świeżo potartego kokosa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
-nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, słodziło i mieszamy. Następnie odstawiamy aż kasza ostygnie
-w 2 szklankach wody rozpuszczamy agar, wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy około minutę
-garnuszek zdejmujemy z ognia i studzimy
-nerkowce wyjmujemy z wody, łączymy z kaszą i lekko ciepłym agarem. Wszystko blendujemy na gęsty krem
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do lodówki na całą noc

mus truskawkowy:
-truskawki blendujemy, dodajemy wodę, słodzidło, agar i mieszamy
-całość przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia- gotujemy jeszcze minutę
-odstawiamy aż ostygnie i zacznie gęstnieć

następnie:

-na sernik nakładamy mus truskawkowy i ewentualnie świeżo potarty kokos

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Ostatnio nawet kupiłyśmy sobie specjalnie nerkowce na "sernik" ale zanim go zrobiłyśmy orzechy jakoś dziwnie zniknęły :P Trzeba ponowić zakup :D

    OdpowiedzUsuń