Owsiano-jaglany biszkopt z rabarbarem i kruszonką
Niesamowicie lekkie i puszyste ciacho biszkoptowe do którego pasują każde owoce, a w szczególności kwaskowaty rabarbar. Obowiązkowo musi być przygotowane z dużą ilością zdrowej kruszonki!
Ciasto robi się błyskawicznie, smakuje wspaniale i szybko znika :)
Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
ciasto:
-pół szklanki płatków jaglanych zmiksowanych na pył
-pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-40g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-3 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
kruszonka:
-pół szklanki mąki owsianej
-30g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-pół szklanki wiórków kokosowych
dodatkowo:
-1 łodyga rabarbaru
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania:
rabarbar:
-rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na kawałki
-zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 15 minut i odsączamy z soku
ciasto:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy powoli oby dwie mąki cały czas (cały czas miksując)
-na koniec dodajemy tłuszcz, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę
kruszonka:
-wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy
następnie:
-piekarnik nastawiamy do 180C
-na ciasto wykładamy rabarbar, który delikatnie wbijamy w ciasto
-posypujemy kruszonką
-pieczemy 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Smacznego i na zdrowie!
O jakich wymiarach blaszki uzylas?
OdpowiedzUsuńokrągła blaszka 17cm :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJa dodałam bezglutenowy pychaa właśnie wcinamyy :)))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń