Owsiano-jaglany biszkopt z rabarbarem i kruszonką


Niesamowicie lekkie i puszyste ciacho biszkoptowe do którego pasują każde owoce, a w szczególności kwaskowaty rabarbar. Obowiązkowo musi być przygotowane z dużą ilością zdrowej kruszonki!

Ciasto robi się błyskawicznie, smakuje wspaniale i szybko znika :)







Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
ciasto:

-pół szklanki płatków jaglanych zmiksowanych na pył
-pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-40g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-3 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli


kruszonka:
-pół szklanki mąki owsianej
-30g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-pół szklanki wiórków kokosowych

dodatkowo:
-1 łodyga rabarbaru
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
rabarbar:
-rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na kawałki
-zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 15 minut i odsączamy z soku

ciasto:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy powoli oby dwie mąki cały czas (cały czas miksując)
-na koniec dodajemy tłuszcz, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę

kruszonka:
-wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy

następnie:
-piekarnik nastawiamy do 180C
-na ciasto wykładamy rabarbar, który delikatnie wbijamy w ciasto
-posypujemy kruszonką
-pieczemy 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!


6 komentarzy:

  1. O jakich wymiarach blaszki uzylas?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam bezglutenowy pychaa właśnie wcinamyy :)))

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń