Jagielnik waniliowo-czekoladowy z truskawkami
Składniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-3 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżki karobu/kakao
-1 łyżka mąki zimniaczanej
-1 puszka mleka kokosowego (400ml)
-1 szklanka wody
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego
-5 łyżek erytrol
-3 małe jajka
-pół łyżeczki sproszkowanej wanilii
-kilka świeżych, umytych truskawek
polewa czekoladowa:
-2 łyżki karobu/kakao
-20g oleju kokosowego
-3 łyżki wody
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-2 łyżki posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
-mleko kokosowe wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-kaszę sparzamy wrzątkiem, gotujemy w mleku do miękkości i studzimy
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puszystą masę
-do kaszy dodajemy ubite żółtka, białka, mąkę kokosową, olej, wodę oraz sodę i ocet. Wszystko dokładnie blendujemy na gęsty krem
-masę dzielimy na dwie równe części- do jedej dodajemy karob/kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną i wanilię
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-najpierw wykładamy waniliową masę, a na to czekoladową
-truskawki kroimy w dowolne kształty i wciskamy w masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 50minut i studzimy
polewa:
-olej rozpuszczamy w garnuszku i zdejmujemy z ognia
-dodajemy karob/kakao i szybko mieszamy
-dodajemy wodę, cynamon oraz słodzik i ponownie mieszamy
następnie:
-ciasto polewamy polewą i posypujemy orzechami
-ciasto wkładamy do lodówki na całą noc
Smacznego i na zdrowie!
Mniam bardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuń