Jaglana kokosanka

Ciasto jest obłędne- bardzo kokosowe, bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie!






Składniki:(forma 21x19cm)
spód:
-1 szklanka suchej kaszy jaglanej
-3 małe żółtka
-1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
-1/3 szklanki mąki kokosowej
-40g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
-1 puszka mleka kokosowego 400ml (dobrze schłodzonego przez kilka godzin)

pianka kokosowa:
-3 małe białka jaja
-130g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu
-szczypta soli

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
-z puszki wyjmujemy tylko stałą część z mleka kokosowego , dodajemy do kaszy i blendujemy
-dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę

pianka:
-białka jaja z dodatkiem słodzidła ubijamy na sztywną pianę
-na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy
-masę wykładamy na spód ciasta

następnie:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 50minut
-wyjmujemy i studzimy przez kila godzin
-wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc)

Smacznego i na zdrowie!

27 komentarzy:

  1. Kaszy nie trzeba przepłukać? nie będzie gorzka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić mąkę kokosową lub pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kokosową łatwo zrobić samemu. Wystarczy zblendować wiórki z gorącą wodą, odcisnąć (mamy mleko kokosowe) a resztę wysuszyć w piekarniku i jeszcze raz zblendować.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ale może Pani zastąpić mąka ziemniaczaną lub mąką z tapioki :).

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na jaką blaszkę jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. jest jakas opcja zamienienia jajek na cos innego? niestety mam alergie pokarmowa ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piankę proszę zrobić z wody od ciecierzycy. Czyli kupuje Pani puszkę ciecierzycy (ciecierzycę zostawić np na kotlety), wodę odlać i połączyć ze słodzidłem i ubić na sztywną pianę. Trwa to dłużej, ale efekt jest ten sam :).
      Natomiast , jeśli chodzi o przygotowania spodu ciasta, to proszę dodać rozpuszczone siemię lniane (3 łyżki siemienia lnianego rozpuścić w 3 łyżkach wody) :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Czy mozna ksylitol zastapic syropem klonowym,jesli tak to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokosowa moc będzie nam się śniła po nocach :D 100% ciasta kokosowego to dla nas ideał :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zamiast mąki kokosowej dać zwykłą? A i jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież pisze jakie wymiary! Jezu trochę ogłady! Zrób ze zwykłej mąki i zobaczysz czy wyjdzie ...

      Usuń
    2. Nie irytuj się tak bo pryszczy dostaniesz...Nie zauważyłam, zdarza się.. Miłego dnia.

      Usuń
    3. Wymiary są podane u góry :). Odnośnie mąki, to ciężko mi powiedzieć. Nie chce wprowadzić w błąd, więc musi Pani sama eksperymentować.
      Mimo wszystko polecam zrobić na mące kokosowej :)

      Usuń
  10. Czy to ciasto piecze się tak "do suchego patyczka" jak każde inne?? Na razie jestem przerażona, bo po godzinie pieczenia patyczek po włożeniu do ciasta jest mokry, klejący jakby wszystko było surowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie! :) Prosżę się tym nie martwić, ponieważ ciasta z kaszy przeważnie są mokre.
      Ciasto trzeba wstawić na całą noc do lodówki- rano będzie zwarte :)

      Usuń
  11. Bardzo dziękuję - to pierwszy mój wypiek z kaszy, więc lekko się zestresowałam, ale wyszło rzeczywiście dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, robilam wszytsko wedlug przepisu tylko zamiast ksylitolu dalam trochę miodu i niestety po godzinie pieczenia ciasto sie nie upieklo :( a po calej nocy w lodowce ciasto jest dalej plynne :( Moze zrobiłam błąd bo piankę kokosową dałam na wierz a nie na spód ? Ale w smaku pycha nawet nie upieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiej firmy mleko możesz polecić? Z Rossmanna ok? (60% kokos i woda). Czy mąką kokosową mogą też być po prostu wiórki zmielone w młynku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale mleko z rossmana nie nadaje się. Polecam mleko kokosowe firmy real thai.
      Wiórki kokosowe w żadnym wypadku nie zastąpią mąki kokosowej. Nastomiast mąkę kokosową można samemu wykonać w domu- w internecie znajdzie Pan/Pani przepis.

      Usuń