Batony musli bez pieczenia- wegańskie i bezglutenowe
Batony musli, to solidna dawka energii. Już po zjedzeniu jednego dostaniesz niezłego kopa ;)!
Są bardzo słodkie, pyszne i oczywiście zdrowe, ale pod warunkiem, że przygotujemy je w domu. Dlaczego? Sprawdzaliście może kiedyś skład takich batonów sklepowych? Przeważnie nie są one wartościowe, a jeśli chcemy zjeść dobrego batona, to musimy za niego zapłacić około 5-6 zł.
Wracając do składu sklepowych batoników- nie są one wcale 'fit', jak zapewnia producent. Znajdziemy w nich przede wszystkim: syrop glukozowo-fruktozowy, przetworzone tłuszcze roślinne TRANS, emuglatory, sztuczne aromaty, cukier, substancje utrzymujące wilgoć, substancje spulchniające, pszenicę, ale również znajdzie się w nich coś zdrowego, jak np. mąka gryczana, mąka ryżowa, płatki owsiane, czy wiórki kokosowe. Jednak nie oszukujmy się- więcej niż złego niż dobrego. Dlatego zachęcam do zrobienia domowych batoników, które z powodzeniem możecie przygotować ze swoimi dziećmi- na pewno będą przeszczęśliwe!
Są bardzo słodkie, pyszne i oczywiście zdrowe, ale pod warunkiem, że przygotujemy je w domu. Dlaczego? Sprawdzaliście może kiedyś skład takich batonów sklepowych? Przeważnie nie są one wartościowe, a jeśli chcemy zjeść dobrego batona, to musimy za niego zapłacić około 5-6 zł.
Wracając do składu sklepowych batoników- nie są one wcale 'fit', jak zapewnia producent. Znajdziemy w nich przede wszystkim: syrop glukozowo-fruktozowy, przetworzone tłuszcze roślinne TRANS, emuglatory, sztuczne aromaty, cukier, substancje utrzymujące wilgoć, substancje spulchniające, pszenicę, ale również znajdzie się w nich coś zdrowego, jak np. mąka gryczana, mąka ryżowa, płatki owsiane, czy wiórki kokosowe. Jednak nie oszukujmy się- więcej niż złego niż dobrego. Dlatego zachęcam do zrobienia domowych batoników, które z powodzeniem możecie przygotować ze swoimi dziećmi- na pewno będą przeszczęśliwe!
Składniki:
-200g suszonych daktyli (bez dwutlenku siarki)
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
-15g płatków kokosowych
-5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
-100g słonecznika łuskanego
-1/3 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
Sposób przygotowania:
-daktyle wrzątkiem i odstawiamy na około 15min
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników ugniatamy aż powstanie zwarta kula
-papier do pieczenia kładziemy na blat, na nim naszą kulę , a na to kolejną warstwę papieru
-za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto
-kroimy na dowolne kształty
-wkładamy do zamrażalnika na 20 minut lub do lodówki na kilka dobrych godzin
Smacznego i na zdrowie!
-200g suszonych daktyli (bez dwutlenku siarki)
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
-15g płatków kokosowych
-5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
-100g słonecznika łuskanego
-1/3 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
Sposób przygotowania:
-daktyle wrzątkiem i odstawiamy na około 15min
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników ugniatamy aż powstanie zwarta kula
-papier do pieczenia kładziemy na blat, na nim naszą kulę , a na to kolejną warstwę papieru
-za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto
-kroimy na dowolne kształty
-wkładamy do zamrażalnika na 20 minut lub do lodówki na kilka dobrych godzin
Smacznego i na zdrowie!
idealne na przekąskę będąc poza domem :)
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńRaczej niczym, bo dzięki niemu batoniki są bardziej zwarte.
UsuńProszę spróbować pominąć i dać ewentualnie więcej płatków owsianych. Myślę, że też wyjdą :).
Pozdrawiam!
Tyle dobroci w jednym batonie! :D Zeżarłybyśmy z dziką rozkoszą :D
OdpowiedzUsuńja dowiedzialam sie przez przypadek, że syrop glukozowy to zło, przy okazji akcji Vitalii, przeciwko temu produktowi. Nigdy mi przez myśl nie przeszło, że to jest jakas niewlasciwa, szkodliwa substancja. Przeciez ona jest w tylu produktach!
OdpowiedzUsuńCo do pani przepisu to ja się jedynie boje, że nie wytrzymam tych 20 minut, kiedy bedzie musial baton spoczywać w zamrażalniku... o ja, wyglądają oblednie i założe się, że też tak smakują :)
Czy płatki kokosowe można zastąpić wiorkami?
OdpowiedzUsuńMożna
Usuń