Zupa dyniowo-pomarańczowa z chili

Święta, święta i po świętach.... czas na coś lekkiego, co odciąży wątrobę i resztę układu pokarmowego od ciężkiego i wysokokalorycznego jedzenia. Dzisiaj proponuję zupę dyniowo-pomarańczową z chili :). 







Składniki:
-1 opakowanie mrożonej dyni
-1/3 małego selera
-1 mała marchewka
-1 ząbek czosnku
-1 mała cebula
-1 liść laurowy
-1 łyżka masła klarowanego
-10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-przyprawa chili (ilość według preferencji- ja dodaje zawsze dużo)
-sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
-seler, marchew myjemy i obieramy. Następnie trzemy na tarce
-czosnek, cebulę podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor
-do garnka wkładamy wszystkie składniku oprócz soku z pomarańczy, zalewamy wodą (tak aby tylko przykryć) i gotujemy na minimalnym ogniu do miękkości- około 20-30 minut
-wyjmujemy liścia laurowego
-całość dokładnie blendujemy
-na koniec dodajemy sok z pomarańczy i przyprawiamy

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Taka zupka jakby znalazl. Po swietach potrzeba czegos lekkiego;-). Cudny kolorek i zarazem apetyczny.wyglad ma zupka;-).

    OdpowiedzUsuń