Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
ciasto:
-250g mąki ryżowej
-100g mąki z tapioki
-50g mąki kukurydzianej BIO
-300ml wrzącej wody
-2 łyżki rozpuszczonego masła klarownego
-1/2 łyżeczki soli
Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się kleiło można dodać więcej mąki.
farsz:
-200g kapusty kiszonej
-150g pieczarek
-25g suszonych grzybów shittake (u mnie od Free delikatesy)
-25g suszonych grzybów borowików
-1 łyżka masła klarowanego
-1 liść laurowy
-2 ziarenka ziela angielskiego
-1 cebula
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-1 łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania:
farsz:
-suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-kapuste płuczemy pod wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu
-cebulę pozbywamy łupiny
-pieczarki i suszone grzyby, cebulę drobno kroimy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła, smażymy cebulę na rumiany kolor i na koniec dodajemy grzyby i dalej smażymy
-kapustę odsączamy z wody, drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu około 20 minut
-przykrywamy pokrywką i dusimy około 1 godziny na minimalnym goniu co jakiś czas mieszając
ciasto:
-suche składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, zalewamy wrzątkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki
-dodajemy rozpuszczone masło, zakładamy rękawiczki i zagniatamy ciasto
-odstawiamy na 20 minut
-ciasto rozwałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka i łyżką napełniamy farsz. Dokładnie zlepiamy
-do garnka nalewamy wodę, dodajemy łyżkę masła i doprowadzamy do wrzenia
-wkładamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia
-podajemy z podsmażoną cebulką
Smacznego!
Apetycznie wygladaja pierogi. Przepis wyprobuje. Jeszcze nigdy nie robilam bezglutenowych pierogow;-). Przepis na farsz znakomity!
OdpowiedzUsuń