Bezglutenowe kruche ciasteczka piernikowe

Pyszne, kruche ciasteczka piernikowe słodzone miodem. Nie jestem za tym aby miód poddawać wysokiej temperaturze, bowiem traci swoje cenne właściwości, ale nie wyobrażam sobie Świątecznych pierniczków bez dodatku miodu :). Miód nadaje specyficzny smak oraz aromat który wprost uwielbiam! :)








Składniki:
-125g mąki jaglanej
-100g mąki ryżowej
-50g mąki kokosowej
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-35g masła klarowanego (
-40g zmieksowanych orzeszków ziemnych na pył
-40g miodu
-1 łyżka ksylitolu
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia EKO

Sposób przygotowania:
-miód, cukier, masło przekładamy do garnuszka i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich składników. Studzimy
-suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy resztę szkładników
-zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalniki na 15 min (jeśli ciasto zbyt bardzo będzie się kruszyło należy dodać kilka łyżek wody)
-rozwałkujemy ciasto i wycinamy ciasteczka
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka
-pieczemy 20 min i studzimy

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Swietny przepis na pierniczki. Chyba z tego bloga skomponuje sobie menu swiateczne-slodkie;-). Czy ciasteczka sa miekkie,czy bardziej kruche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Po upieczeniu są kruche, następnego dnia troszkę miększe :).

      Usuń