Czekoladowa tarta jaglana z kremem kokosowym i owocami
Pyszna, mocno czekoladowa z dużą ilością kokosu i wyczuwalnymi kawałkami czekolady z dodatkiem małej ilości kremu i khaki. Niesamowicie trafne połączenie i bardzo uzależniające. Uwierzcie mi, że jedzenie tarty nie kończy się na jednym kawałki :).
Składniki (blaszka 24cm):
spód:
-200g kaszy jaglanej
-13 daktyli namoczonych w wodzie przez noc
-1 jajko (dla wegan 1 łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w kilku łyżkach wody)
-1 jajko (dla wegan 1 łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w kilku łyżkach wody)
-2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu
-2 łyżki kakao
-2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
-1 łyżka roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego
-8 łyżek wiórków kokosowych
-niecałe pół szklanki mąki kukurydzianej (najlepiej BIO)
krem:
-1 puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego przez noc w lodówce
-100g kaszy jaglanej
-2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu
dodatkowo:
-1 owoc khaki
Sposób przygotowania:
spód:
-kaszę prażymy na patelni, następnie przekładamy do garnuszką z wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Studzimy
-czekoladę kroimy na drobne kawałki
-do kaszy dodajemy jajko, kakao, daktyle, cukier i blendujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy mąkę, czekoladę oraz tłuszc i zagniatamy ciasto
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą
-ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 30-35minut
krem:
-kaszę jaglaną prażymy, gotujemy do miękkości i studzimy
-z puszki mleka kokosowego wyjmujemy z wierzchu twardą warstwę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do kaszy i dalej miksujemy
-całą masę przekładamy na upieczony spód
-khaki kroimy na dowone kształy i układamy na kremie jaglano-kokosowym
-tartę wstawiamy do lodówki- najlepiej na całą noc
Smacznego i na zdrowie!
Sposób przygotowania:
spód:
-kaszę prażymy na patelni, następnie przekładamy do garnuszką z wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Studzimy
-czekoladę kroimy na drobne kawałki
-do kaszy dodajemy jajko, kakao, daktyle, cukier i blendujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy mąkę, czekoladę oraz tłuszc i zagniatamy ciasto
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą
-ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 30-35minut
krem:
-kaszę jaglaną prażymy, gotujemy do miękkości i studzimy
-z puszki mleka kokosowego wyjmujemy z wierzchu twardą warstwę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do kaszy i dalej miksujemy
-całą masę przekładamy na upieczony spód
-khaki kroimy na dowone kształy i układamy na kremie jaglano-kokosowym
-tartę wstawiamy do lodówki- najlepiej na całą noc
Smacznego i na zdrowie!
cóż mogę powiedzieć więcej- kolejne przepyszne i zdrowe ciacho!
OdpowiedzUsuńfajnie że z jaglanej! musiało być pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Pysznie wyglada. Dodatek kaszy jaglanej,za ktora wprost przepadam,sklania mnie do upieczenia tego zdrowego ciacha.
OdpowiedzUsuń