Batoniki daktylowo-morelowe bez pieczenia
Dzisiejszy przepis, to niesamowicie zdrowe i bardzo słodkie batoniki daktylowe-morelowe z nerkowcami - bez pieczenia. Co oznacza, że zostały zachowane wszystkie wartości odżwycze. Takie batoniki, to wspaniała przekąska do szkoły, pracy, czy na spacer.
Składniki:
-2 szklanki amarantusa ekspandowanego (u mnie od AGNEX)
-4 płaskie łyżki BIO kakao (u mnie od AGNEX)
-2 szklanki płatków owsianych
-1 szklanka daktyli niesiarkowanych (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka moreli niesiarkowanych (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka nerkowców (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
-daktyle i morele płuczemy pod zimną wodą i zalewamy je wodą na kilka godzin
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
-nerkowce rozdrabniamy z malakserze na drobne kawałki (zostawiamy kilka do późniejszego wciśnięcia w batoniki)
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy- masa musi być zbita. W razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych
-formę wykładamy folią i nakładamy masę (ugniatamy i wyrównujemy)
-wciskamy orzechy nerkowca
-wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc
Smacznego i na zdrowie!
ja to mam słabość do takich raw słodkości :)
OdpowiedzUsuńsłodyczy nigdy dość, szczególnie tak zdrowych!
OdpowiedzUsuńsłodyczy nigdy dość, szczególnie tak zdrowych!
OdpowiedzUsuńtakiego mam ostatnio lenia z pieczeniem, także takie słodkości dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne batoniki!
OdpowiedzUsuń36 year-old Senior Editor Isa Viollet, hailing from Sainte-Genevieve enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Dowsing. Took a trip to The Sundarbans and drives a McLaren M16C. znajdz wiecej informacji
OdpowiedzUsuń