Rozgrzewająca jaglanka jabłkowo-figowa
Składniki (na 2 porcje)
-100g kaszy jaglanej
-6 suszonych fig (u mnie od AGNEX)
-2 średnie, słodkie jabłka
-pół łyżeczki cynamonu
-1/3 łyżeczki suszonego imbiru
-pół małego banana
-łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku i płuczemy pod zimną wodą
-figi płuczemy pod wodą i kroimy na drobne kawałki
-do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy kaszę, figi i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy olej.
-jabłka obieramy i trzemy na tarcę. Dodajemy do kaszy wraz z przykrawami i całość odstawiamy na około 15 minut, aby kasza do siebie 'doszla'
-banana kroimy na plasterki
-jaglankę przekładamy do miseczek i układamy banana
Smaczego i na zdrowie!
już czuć te jesienne klimaty :)
OdpowiedzUsuń