Chłodnik dyniowo-malinowy z płatkami migdałów
Dynia świetnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono. Tak naprawde można z niej przygotować wiele potraw i za każdym razem bardzo dobrze smakuje :). Prócz walorów smakowych cenie ją sobie przede wszystkim za cudownych właściwości prozdrowotne.
Dynia jest niskokaloryczna, działa przeciwzapalnie na nasz organizm, poprawia trawienie i bogata w niezwykle cenny barwnik beta karoten, który nadaje piękny kolor dyni. Beta-karoten jest z jednym z najsilniejszych przeciwutelniaczy, który wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed uszkodzeniami wolnych rodników, poprawia wzrok oraz opóźnia procesy starzenia. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na nasz wygląd, mianowicie: poprawia wygląd cery, wzmacnia paznokcie oraz włosy.
Dynia jest niskokaloryczna, działa przeciwzapalnie na nasz organizm, poprawia trawienie i bogata w niezwykle cenny barwnik beta karoten, który nadaje piękny kolor dyni. Beta-karoten jest z jednym z najsilniejszych przeciwutelniaczy, który wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed uszkodzeniami wolnych rodników, poprawia wzrok oraz opóźnia procesy starzenia. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na nasz wygląd, mianowicie: poprawia wygląd cery, wzmacnia paznokcie oraz włosy.
Składniki:
-pół kg dyni hokkaido
-szklanka malin
-łyżka płatków migdałów (u mnie od AGNEX)
-łyżka ksylitolu/erytrolu lub miodu
-3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
-dynię dokładnie myjemy i kroimy na kawałki
-wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 min w 200C i studzimy
-dynię oraz maliny wkładamy do malaksera, zalewamy wodą i dokładnie blendujemy
-chłodnik posypujemy płatkami migdałów
Smacznego i na zdrowie!
Pyszny chłodnik! musi być słodziutki :D
OdpowiedzUsuńOj, tak. Jest słodki :)
Usuń