Koktajl ZIELONO MI
Koktajl pełen zdrowia, który w zdrowy sposób zaspokoi nie tylko pragnienie, ale również głód :).
Co dobrego ma w sobie koktajl?
Pietruszka jest źródłem
nadzwyczajnych wartości odżywczych; zawiera kilka razy więcej witaminy C
niż owoce cytrusowe i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A(dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu),
chlorofilu, wapnia, sodu magnezu i żelaza. Pobudza wydzielanie moczu.
Przydatna w leczeniu otyłości, kamieni w pęcherzu moczowym, nerkach lub
pęcherzyku żółciowym. Pomocna również jest w prawie wszystkich
dolegliwościach związanych z nerkami lub oddawaniem moczu. Ponadto
przeciwdziała nieświeżemu oddechowi i słabemu trawieniu.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.
Szpinak- zawiera sporą dawkę kwasu foliowego odpowiedzialnego za produkcję krwinek czerwonych oraz magnezu, manganu, żelaza, wapnia i potasu
Szpinak- zawiera sporą dawkę kwasu foliowego odpowiedzialnego za produkcję krwinek czerwonych oraz magnezu, manganu, żelaza, wapnia i potasu
Tłuszcz kokosowy ma silne działanie bakterio- i wirusobójcze, co niweluje działanie drożdżaków, innych pasożytów oraz zmniejsza stany zapalne. Ponadto wspomaga leczenie chorób jelita grubego. Dodatkowo podnosi naszą odporność, jest więc naturalnym antybiotykiem.
Banan szybko doda dawkę energii, dostarczy łatwoprzyswajalnego białka, potasu , który obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga wysiłek intelektualny. Ponadto zawiera pektyny, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i poprawia trawienie
Pestki dyni są cennym źródłem cynku i kwasów tłuszczowych omega 3, niezwykle pomocnego w leczeniu skóry ze skłonnościami do trądziku,
włosów ze skłonnościami do wypadania, czy paznokciami ze skłonnością do
łamania się. Bogate również są w witaminy z grupy B, któe korzystnie
wpływają na układ nerwowy. W pestkach dyni nie zabranie również witaminy
E(należy do grupy antyoksydantów), która wzmocni naczynia krwionośne
oraz zneutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia
Kasza jaglana jest zwana królową kasz i słusznie ponieważ jest niesamowicie cennym zbożem. Bowiem jako jedyna działa na nasz organizm alkalizująco, dzięki czemu oczyszcza nasz organizm z toksyn. Niweluje stany zapalnie, wzmacnia nasz układ odpornościowy i działa antyrakowo.
Kasza jaglana jest zwana królową kasz i słusznie ponieważ jest niesamowicie cennym zbożem. Bowiem jako jedyna działa na nasz organizm alkalizująco, dzięki czemu oczyszcza nasz organizm z toksyn. Niweluje stany zapalnie, wzmacnia nasz układ odpornościowy i działa antyrakowo.
Kasza jaglana jako jedyna zawiera rzadko
występującą w produktach żywnościowych krzemionkę, która wzmacnia
nasze stawy, włosy oraz paznokcie. Jest delikatna i nie zawiera ona glutenu,
więc jest idealnym produktem dla osób na diecie bezglutenowej oraz
lekkostrawnej. Ponadto obfituje w witaminy z grupy B, kóre
korzystanie wpływają na nasz układ nerwowy. Lecytynę,
która poprawia pamięć oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo oraz cenny aminokwas tryptofan skutecznie
podnoszący poziom serotoniny, który pomaga w walce ze stresem.
Składniki:
-pół pęczka pietruszki
-garść szpinaku
-garść szpinaku
-200 ml mleka kokosowego
-2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-łyżka ciemnych pestek z dyni
-pół dojrzałego banana
-1 kiwi
-łyżka soku z cytryny
-1 kiwi
-łyżka soku z cytryny
-plasterek imbiru świeżego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz