Sałatka z pieczonym burakiem i jajkiem
Pieczony burak w towarzystwie jajka i zieleniny.
Pyszne i kolorowe połączenie, które zachęca swym wyglądem i smakiem. Te
fioletowe warzywo jest wspaniałym i drogocennym lekarstwem, ale niestety
niedocenionym. Już w starożytności Afrodyta (bogini miłości) zawdzięczała im
swoją urodę, a Babilońscy medycy wierzyli, że burak oczyszcza krew i ma silne
działanie bakteriobójcze. Co ciekawe dawne elegantki smarowały swoje policzki
dla efektu uzyskania rumieńców i poprawy kondycji i koloru skóry.
Według medycyny chińskiej buraki wzmacniają serce, uspokajają ducha, poprawiają
krążenie, oczyszczają krew, korzystanie wpływają na wątrobę, nawilżają jelita i
przyczyniają się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z
marchewką stosowane są do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy
oraz w zaparciach
Co zawiera burak?
-magnez, sód, potas, żelazo, krzem, fosfor, rubid, wapń oraz kwas foliowy
-witaminy z grupy B, A oraz C
-antocyjany- silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za degradację DNA i rozwój raka. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem!
-naturalne azotany, w organiźmie przekształcane są w azotyny, a potem w tlenek azotu. Gaz ten rozszerza naczynia krwionośne, dzięki temu nasze serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dzięki temu zwiększymy naszą wydolność podczas wysiłku fizycznego, co potwierdzają wszelkie badania naukowe.
-błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz niszczy bakterie gnilne
-boru, odpowiedzialny za popęd seksualny i libido. Już w starożytności Rzymianie używali buraki jako afrodyzjak
Co zawiera burak?
-magnez, sód, potas, żelazo, krzem, fosfor, rubid, wapń oraz kwas foliowy
-witaminy z grupy B, A oraz C
-antocyjany- silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za degradację DNA i rozwój raka. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem!
-naturalne azotany, w organiźmie przekształcane są w azotyny, a potem w tlenek azotu. Gaz ten rozszerza naczynia krwionośne, dzięki temu nasze serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dzięki temu zwiększymy naszą wydolność podczas wysiłku fizycznego, co potwierdzają wszelkie badania naukowe.
-błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz niszczy bakterie gnilne
-boru, odpowiedzialny za popęd seksualny i libido. Już w starożytności Rzymianie używali buraki jako afrodyzjak
Sałatka z pieczonym burakiem i jajkiem
Składniki (na 1 porcję):
-1 średni burak
-1 jajko (najlepiej od sprawdzonego hodowcy)
-mix sałat
-łyżka oleju lnianego lub innego nierafinowanego
-kilka pomidorków koktajlowych
-zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
-Buraka owijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180C) na około 40-50min. Następnie studzimy i kroimy
-Jajko gotujemy na twardo 8 minut we wrzącej wodzie. Po upływie czasu wyciągamy i wkładamy do zimnej wody.
-Sałatę wykładamy do miski, polewamy olejem i układamy resztę składników. Całość posypujemy ziołami
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz