Bezglutenowy chrupki chlebek z ziarnami
Składniki:
-100g mąki kukurydzianej
-100g mąki z amarantusa
-150g płatków owsianych górskich (dla osób na diecie bezglutenowej koniecznie certyfikowane)
-250ml wody gazowanej
-100g + 50g do posypania mieszanki nasion i ziaren (użyłam ulubionej, gotowej mieszanki z przyprawami Piełko-Niebo oraz Ziołowo mi )
-pół łyżeczki soli
-łyżka miodu (opcjonalnie)
-łyżka zmiksowanego siemienia lnianego
-łyżka nasion siemienia lnianego (do posypania)
Sposób przygotowania:
-Wszystkie składniki prócz tych do posypania mieszamy i odstawiamy na około 10-15minut do napęcznienia.
-Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równo masę na grubość około 3-5mm. Całość posypujemy resztą ziarenek, które delikatnie wciskamy dłońmi.
-Chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 50min. Po 15 minutach wyciągamy blachę i delikatnie przecinamy ciasto na kromki w kształcie prostokąta lub kwadratów.
Co 15 min uchylamy drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę wodną. Dzięki temu chlebek będzie chrupki
Smacznego! :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuńChlebki z pewnością zrobię, a z tym pasztetem polsoi muszę świetnie smakować :-)
OdpowiedzUsuńAle super przepis! Na pewno chlebek jest przepyszny! I z pewnością go zrobię :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprostokąt piszemy przez "ą" - ratunku !!!!
OdpowiedzUsuń