Cudowny olej kokosowy
Olej kokosowy, jest niezwykle cennym produktem, który stworzyła matka natura. Ma szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Mianowicie można go używać do pielęgnacji włosów i ciała oraz w kuchni.
W skład oleju kokosowego wchodzą tłuszcze nasycone, co z pozoru może zniechęcić, ponieważ tłuszcze nasycone są powszechnie uważane za przyczynę takich chorób jak: miażdżyca, otyłość i choroby serca. Różnica polega na tym że że molekuły kokosowego tłuszczu, mają inny wpływ oraz budowę od pozostałych tłuszczów. Mianowicie, są to tłuszcze średniołańcuchowe z krótszymi łańcuchami 5-12 atomów węgla, które są bardzo szybko metabolizowane i zamieniane na energię. Przy czym nie obciążają wątroby, trzustki ani woreczka żółciowego. Nie powodują wzrostu "złego" poziomu cholesterolu(LDL), nie zatykają nam arterri i nie podnoszą poziomu cukru we krwi.. Z kolei większość tłuszczów pokarmowych zawiera trójglicerydy długołańcuchowe, które składają się z 14-18 atomów węgla i to ich powinniśmy się wystrzegać. To one odpowiedzialne są za otyłością, cukrzycą i problemy z sercem.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w palmie kokosowej zawierają aż 40-50% kwasu laurynowego, który przekształca się w organiźmie w monolauryn kwas laurynowego. Co ciekawe znajduje się on tylko i wyłącznie w kokosie oraz mleku matki, który dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność. Tak samo działa on nasz układ odpornościowy. Zatem ma silne działanie bakterio- i wirusobójcze, co niweluje działanie drożdżaków, innych pasożytów oraz zmniejsza stany zapalne. Ponadto wspomaga leczenie chorób jelita grubego. Dodatkowo podnosi naszą odporność, jest więc naturalnym antybiotykiem. Poza tym poprawia on zdolności poznawcze co zostało potwierdzone badaniami:
W roku 2004 w magazynie Neurobiology of Aging opublikowano badania, które wykazały, że MCT oleju kokosowego poprawiają funkcje poznawcze wśród osób starszych, które miały problemy z pamięcią, a nawet u chorych cierpiących na chorobę Alzheimer’a.
Olej kokosowy, jak już prędzej wspomniano nadaje się również do użytku zewnętrznego. Poprawia on bowiem kondycję naszych włosów oraz skóry. Skutecznie leczy cerę trądzikową, zapobiega zmarszczkom, Zmniejsza objawy związane z łuszczycą, łagodzi suchość skóry i zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca. Jest również pomocny w leczeniu łysienia oraz łupieżu.
Spożywanie:
-na surowo
-smażenie oraz pieczenie (ze względu na wysoką temperaturę dymienia 185–205C- nie należy jej przekraczać aby nie powstały szkodliwe związki dla naszego organizmu)
Uwaga: kupując olej kokosowy wybieraj ten, na którym widnieje napis: ZIMNOTŁOCZONY/NIERAFINOWANY I BEZ JAKICHKOLWIEK DODATKÓW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz