Kulki owsiano-marchwiowe
Kuleczki owsiane, to świetna alternatywa dla niezdrowych i kupnych słodyczy. Wystarczy odrobina chęci i wyobraźni aby przygotować w domu pożywne i wartościowe smakołyki. Dodatkową zaletą takich wypieków jest to, że będziemy mieli pewność iż nie znajdziemy w nich żadnych szkodliwych substancji dla naszego zdrowia. Takie ciasteczka śmiało możemy podać najmłodszym bez wyrzutów sumienia :).
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 potarta marchewka
- daktyle- 8 sztuk
- 1 banan
- 1 łyżeczka kawy zbożowej
- 1 łyżeczka kawy zbożowej
- wiórki kokosowe (bez dwutlenku siarki) do obtoczenia kulek
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
Sposób przygtowania:
- namaczamy daktyle w gorącej wodzie(zalewamy tak, aby je tylko zakryć), a gdy zmiękną(około 20min) blendujemy na gęstą masę.
- w misce rozmącamy jajko, dodajemy kawę zbożowę, wodę. Mieszamy, a następnie wsypujemy płatki owsiane, rozgniecionego na miazgę banana, krem daktylowy. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki (jeśli masa nie będzie zbita możemy dodać więcej płatków owsianych). Na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200-250C-zależy od piekarnika) Pieczemy na foli przez około 15-20 min
Odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej smakują, jak poleżą kilka dobrych godzin)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz