CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE BEZ PIECZENIA





Składniki(blaszka 24x10):
-200g kaszy jaglanej
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2,5 szklanki mleka ryżowego
-150g mąki kokosowej
-3 dojrzałe banany
-200g masła orzechowe z kawałkami orzechów
-2 kopiaste łyżki kakao
-3 łyżki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku,zalewamy mlekiem i gotujemy aż wchłonie cały płyn
-kaszę odstawiamy, aby przestygła (musi być ciepła)
-dodajemy banany, cukier oraz olej kokosowy i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników i całość zagniatamy
-formę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy ciasto i równomiernie przyklepujemy
-wkładamy do zamrażalnika na 30minut

polewa czekoladowa:
-czekoladę łączymy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nie mieszamy)
-odstawiamy, aż przestygnie i dokładnie mieszamy
-gotową polewę rozprowadzamy na cieście
-ciasto przechowujemy w lodówce

Smacznego i na zdrowie!


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto! bardzo często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda trochę jak gigantyczny cukierek michałek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy banany można zastąpić daktylami? W jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Prędzej musi je Pani sparzyć wrzątkiem, aby zmiękły. Następnie dokładnie je odsączyć. Dać taką ilość, aby ciasto nie było "luźne"- masa musi być zwarta

      Usuń
    2. Ale z doświadczenia: ile daktyli da słodycz jednego banana?

      Usuń
  5. Czym zmienie maslo orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować np. z masłem sezamowym

      Usuń