Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki





Składniki:
naleśniki:
-150ml wody gazowanej
-2 jajka M
-100ml wody
-szczypta soli
-łyżeczka ksylitolu
-50g mąki owsianej
-50g mąki gryczanej
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-łyżka masła klarowanego rozpuszczonego i ostudzonego
-masło klarowane do smażenia
farsz:
-400g kapusty kiszonej
-6 pieczarek
-garść suszonych grzybów
-1 mała cebula
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
farsz:
-kapustę przekładamy go garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małej mocy palnika aż będzie miękka
-suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aż będą miękkie
-kapustę odcedzamy z wody i drobno szatkujemy
-pieczarki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę
-cebulę drobno siekamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem masła, wrzucamy cebulę oraz pieczarki i wszystko smażymy
-dodajemy posiekane grzyby suszone, kilka łyżek wody z suszonych grzybów oraz kapustę kiszoną. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy
-smażymy na małej mocy palnika przez około 40 minut
naleśniki:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy naleśniki z oby dwóch stron na rumiany kolor
-na każdego naleśnika nakładamy po porcji farszu i zwijamy

 Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam! Myślę, że takie krokiety zrobią prawdziwą furorę na wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krokiety z kapustą i grzybami to moje ulubione naleśniki. Jem je bardzo często, nie tylko w Święta. Uważam, że są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie krokiety przypominają mi święta. Może niedługo zdecyduję się je zrobić.

    OdpowiedzUsuń