KOPIEC KRETA Z TRUSKAWKAMI

 



Składniki: (okrągła blaszka 17cm)

-50g mąki kukurydzianej
-150g ugotowanej kaszy jaglanej
-3/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-10 łyżek wody
-4 jaja M
-3 łyżki kakao
-budyń waniliowy bez cukru (proszek)
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

biała masa:
-2 puszki mleczka kokosowego tłustego i mocno schłodzonego
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-garść truskawek
-1 duży banan
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła)
-kaszę z dodatkiem wody dokładnie blendujemy
-jaja z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch (co jakiś czas dodajemy po łyżce słodzidła)
-dodajemy na zmianę kaszę z tłuszczem cały czas miksując
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170C prze około 50 minut  
- wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-odcinamy kopułkę ciasta i kruszymy ją
-banany skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały
-banany i truskawki kroimy w plastry  i nakładamy na spód ciasta
-na owoce nakładamy białą masę i na to oraz na bokach pokruszone ciasto

biała masa:
-z puszek wyciągamy stałą, białą warstwę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy, aż powstanie bita śmietana


Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Jedyny kopiec kreta, który znam to ten robiony z gotowca, ale takiego własnej roboty to jeszcze nie miałam okazji w ogóle próbować. Już szykuje mi się naprawdę dobre ciasto na weekend! Ściskam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam truskawki! Może sam się skuszę na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń