DWUKOLOROWE CIASTO KISIELOWE



Składniki: (okrągła blaszka 17cm)
-1 szklanka mąki ryżowej
-5 jaj M
-1 kisiel cytrynowy bez cukru (proszek)
-1 kisiel truskawkowy bez cukru (proszek)
-50g mąki kukurydzianej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-180ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego

dodatkowo:
-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy do żółtek
-białka z szczypta soli miksujemy, powoli wsypujemy słodzidło i ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy żółtka , na zmianę z tłuszczem i miksujemy na małych obrotach
-po trochu dodajemy mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia i nadal miksujemy
-masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, a do drugiej truskawkowy
-całość dokładnie mieszamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170C przez 50 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-słodzidło miksujemy na cukier puder i posypujemy nim ostudzone ciasto


Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z tym, aby dodawać kisiel do masy ciasta 0.0 Będę musiała wypróbować ten patent :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie. Aż sam spróbuję je zrobić!

    OdpowiedzUsuń