Babka kukurydziano-kokosowa

 




Składniki (na formę do babki z kominem)

-160 ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-100 g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki zmiksowanych
-100 g mąki kukurydzianej
-25 g kisielu cytrynowego bez cukru (proszek)
-4 jaja L
-120 g erytrolu/ksylitolu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-60 ml mleka roślinnego/wody
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:
-Suche składniki, oprócz słodzidła, mieszamy i przesiewamy.
-Jajka ubijamy na puch, co jakiś czas dodajemy po łyżce słodzidła.
-Małym strumieniem wlewamy tłuszcz, cały czas miksując.
-Dodajemy wodę, ocet oraz po trochu suche składniki, miksując wszystko na małych obrotach.
-Formę do babki z kominem natłuszczamy i obsypujemy mąką.
-Przekładamy dwie masy naprzemiennie do formy i pieczemy 45 minut w piekarniku 

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz: