FIT CIASTO Z MARCHEWKĄ I KREMEM




Składniki:(okrągła blaszka 18cm)
-4 jajka S
-150g suszonych daktyli
-110ml oleju kokosowego/masła klarowanego rozpuszczonego i ostudzonego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka cynamonu
-3/4 szklanki wody
-280g mąki ryżowej
-3 łyżki wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-4 łyżki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu
-50g potartej marchwi

dodatkowo:
-1 puszka mleczka kokosowego tłustego i dobrze schłodzonego
-2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:

-daktyle zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na około 15 min, aż zmiękną
-daktyle odsączamy z wody, przekładamy do blendera i wlewamy 3/4 szklanki wody
-całość dokładnie blendujemy
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka z dodatkiem cukru miksujemy na puch
-po trochu dodajemy krem z daktyli, tłuszcz oraz suche składniki cały czas miksując na małych obrotach. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników
-dodajemy marchew i całość dokładnie mieszamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 45minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

krem kokosowy:
-z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę
-dodajemy słodzik i miksujemy do uzyskania konsystencji bitej śmietany
-na wierzch ciasta nakładamy gotowy krem

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest zdrowe! 10/10 dla Ciebie za ten przepis ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń