FIT BOUNTY BEZ PIECZENIA
spód:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-pół szklanki amarantusa ekspandowanego
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki kakao/karobu
-50g daktyli suszonych
-wrząca woda do zalania daktyli
krem kokosowy
-2 puszki dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego (np. real thai)
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-pół szklanki wiórków kokosowych
polewa czekoladowa:
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-100ml mleka roślinnego
Sposób przygotowania:spód:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15minut, aż zmiękną
-daktyle odsączamy z wody (wodę zostawiamy)
-daktyle oraz resztę składników przekładamy do malaksera, dodajemy 10łyżek wody, która została po daktylach i całość dokładnie blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy i uklepujemy
-wstawiamy do zamrażalnika na 20-30 minut
krem kokosowy:
-z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę (śmietankę), dodajemy erytrol i ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy
polewa czekoladowa:
-do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy go, wrzucamy posiekaną czekoladę i szybko mieszamy aby czekolada się rozpuściła
-zdjemujemy z palnika i studzimy
następnie:
-na spód ciasta wykładamy bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki na około 15minut
-na bitą śmietanę wykładamy polewę czekoladową i delikatnie ją rozprowadzamy
-posypujemy wiórkami/
-wstawiamy do lodówki na 1h
Smacznego i na zdrowie!
Można prosić alernatywę dla poppingu z amarantusa? Osobiście bardzo go nie lubię. O ile sam amarantus jest zjadliwy o tyle popping jak dla mnie jest delikatnie mówiąc... niedobry ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda ze ososba prowadzoaca ten super blog Ci nie odpisala - tez na to czekalam - ale zgooglowalam i znalazlam ze amarantusa mozna zastapic kasza jaglana - pozdrawiam :)
UsuńNie zauważyłam pytania :).
UsuńOdnośnie popingu z amarantusa, to nie jest on wyczuwalny w cieśnie, ale mozna zastąpić ekspandowanym prosem (kaszą jaglaną)
Bardzo apetycznie wygląda :) Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńAmarantusowa nuta musi tutaj wybitnie pasować :D Uwielbimy takie smaki :D
OdpowiedzUsuńA czy może być gryka ekspandowana?
OdpowiedzUsuńJasne :)
Usuńzastąpiłabym czekoladę rozpuszczonym olejem kokosowym z kakao
OdpowiedzUsuńMam pytanko, gdyż chce zrobić ciasto dla Gości i będzie ona stało przez pewnien czas na stole. Czy krem pod wpływem temperatury pokojowej się nie rozjedzie?
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można zrobić to ciasto dzień wcześniej. Chodzi mi o krem.
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu pyszne! Bardzo polecam :-)
OdpowiedzUsuńIle ml ma mieć puszka mleczka kokosowego? Pozdrawiam, super przepis
OdpowiedzUsuńStandardowa puszka, czyli 400ml. Pozdrawiam
UsuńCzy dobre jest tylko mleko w puszce? Pytam, ponieważ kupiłam mleko kokosowe w kartonie i ciekawi mnie czy jest duża różnica konsystencji? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo mogę dać zamiast daktyli, jestem na diecie Keto 👌 dziękuję 🤞
OdpowiedzUsuń