CIASTO MARCHEWKOWE (BEZGLUTENOWE)






Składniki:(blaszka 23x9)
-4 jajka M
-130g mąki ryżowej
-3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu
-200g marchwi potartej na małych oczkach
-2 łyżki zmielonych migdałów
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżeczki cynamonu
-100ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-50g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-1 puszka mleka kokosowego (tłustego i dobrze schłodzonego) - potrzebujemy 100g stałej warstwy

Sposób przygotowania:
-jajka z dodatkiem słodziła  ubijamy za pomocą miksera, dodajemy tłuszcz oraz śmietankę kokosową i dalej miksujemy

-po trochu dodajemy resztę składników ponownie miksujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 40minut

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Ciasta z dodatkiem marchewki bardzo lubię, ale robię w tradycyjnej wersji. :-) Twoje wygląda mega pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamon w takim ciachu jest niezastąpiony :D

    OdpowiedzUsuń