Panforte

Panforte, to nic innego, jak piernik, który pochodzi Włoch. Ciasto jest szczególnie chętnie spożywane w  okresie Bożonarodzeniowym. Ma specyficzny smak i konsystencję i składa się z dużej ilości miodu, bakali, orzechów, kakao i owoców. Jest po prostu przepyszne!



Składniki:
-1 szklanka orzechów włoskich
-pół szklanki orzechów laskowych
-pół szklanki orzechów nerkowca
-200ml prawdziwego miodu
-100ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-100g suszonych i posiekanych moreli bez dwutlenku siarki
-70g prawdziwego kakao
-40g mąki kokosiwej

Sposób przygotowania:
-orzechy zalewamy wodą i moczymy całą noc
-odlewamy wodę, suszymy i siekamy na większe kawałki
-dodajemy resztę składników i całość zagniatamy (masa nie będzie zwarta)
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i przyklepujemy
-wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy:

  1. Pamiętam, jak babcia przywoziła nam z włoch takie białe i czarne!
    ah.. wyglądają identycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak taki mega porządny blok czekoladowy :D Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. "40g mąki kokosowego" czy na pewno ma byc mąka???? to nie pomylka?? moze mialy być wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis :-) Dziś rano je zrobiłam, a teraz się delektujemy, po prostu przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń