Jaglane pancakes z powidłami z czarnej porzeczki i jabłek





Składniki: 
-60g suchej kaszy jaglanej  
(u mnie od zdrowymarket24)
-1 średnie jajko
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki wody lub mleka roślinnego
-2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej (u mnie od zdrowymarket24)
-2 łyżki erytrolu (u mnie od zdrowymarket24)
-dżem bez cukru- u mnie porzeczkowo-jabłkowy od zdrowymarket24
-pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia 

dodatkowo:
-świeże owoce
-jogurt naturalny
-orzechy

Sposób przygotowania:
-kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
-masę łączymy z pianą i mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
-placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
-gotowe placki przekładamy na talerz- układamy jeden na drugim , smarując obficie dżemem
-na wierzchu układamy świeże owoce i orzechy

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. wow genialny przepis, na zdrowe naleśniki, koniecznie zapisuje i niedługo wypróbuje, właśnie takiego przepisu szukałam, jako że uwielbiam kaszę jaglaną i naleśniki długo nie trzeba mnie przekonywać do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy porzeczkowe przetwory <3 Bardzo apetyczne placuszki :D

    OdpowiedzUsuń