Marokańska zupa (wegańska)






Składniki:
-2 zielone, świeże papryki
-1kg świeżych pomidorów
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnki
-2 łyżki oleju kokosowego
-0,5l wody
-1/3 łyżeczki cynamonu
-100ml mleka kokosowego
-pół łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczka sproszowanego imbiru
-sól, pieprz do smaku
-1 puszka ciecierzycy
-50g ryżu
-1 łyżka przyprawy (pomidory suszone z czosnkiem)
-pół papryczki chili
-1 łyżka soku z limonki
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-1 marchewka

Sposób przygotowania:
-ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu
-warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki
-
-marchew trzemy na tarcę
-garnek rozgrzewamy z dodatkiem oleju kokosowego, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy
-dodajemy paprykę, marchew, chili, pomidory i wszystko dokładnie mieszamy
-dodajemy przyprawy, wodę oraz mleko kokosowe i gotujemy do miękkości pod przykrywką
-całość dokładnie blendujemy (jeśli zupa okaże się dla Ciebie zbyt gęsta- wlej więcej wody)
-ciecierzycę odsączamy z wody i dokładnie płuczemy
-ryż, ciecierzycę oraz sok z limonki dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z gazu

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz: