Wegański serek czosnkowy

Wegański serek stanowi świetną i zdrowszą alternatywę dla nabiału. Po pierwsze dzisiejszy nabiał jest kiepskiej jakości. Krowy nie spożywają już zielonej trawki z pola, a są karmione paszą. Ciągle chorują przez co są faszerowane antybiotykami i i hormonami, które później znajdują się w nabiale (wyjątek stanowi ekologiczny nabiał).
Wegański serek nie zawiera laktozy, ani kazeiny więc z powodzeniem może być spożywany przez osoby z uczuleniem bądź nietolerancją. 






Składniki:
-50g suchej kaszy jaglanej 
(u mnie od AGNEX)
-20g oleju kokosowego bez zapachowego


-1 szklanka orzechów nerkowca (u mnie od AGNEX)
-20g agaru (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka wody
-1 łyżka płatków drożdżowych
-1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego  
(u mnie od AGNEX)
-sól, pieprz do smaku
-1 łyżka soku z cytryny


Sposób przygotowania:
-orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewarzmy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy oraz płatki drożdżowe i mieszam
-kaszę odstawiamy do wystygnięcia
-agar rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 1 minutę i studzimy
-nerkowce łączymy z kaszą, dodajemy agar oraz resztę składników(oprócz czosnku niedźwiedziego) i blendujemy na gęsty krem
-przyprawiamy i mieszamy
-dowolne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz:

  1. Thank you for this wonderful blog post. I am going to try this delicious looking cheese soon :)

    OdpowiedzUsuń