Kluski z dziurką

Przepis na kluski jest bardzo prosty i niezbyt czasochłonny. Przygotowuje się je dosyć szybko i bardzo przyjemnie :).
Kluski są bardzo sycące - wystarczy zjeść kilka sztuk i brzuch będzie zapełniony na długo.
Według mnie najlepiej smakują następnego dnia z podsmażoną cebulką i dużą ilością zieleniny :).





Składniki:
-1,5 kg ziemniaków
-1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej
-3/4 szklanki mąki z tapioki
-sól do smaku

dodatkowo:
-1 łyżka masła klarowanego/smalcu

Sposób przygotowania:
-ziemniaki gotujemy w mundurkach
-jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę
-szybko dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
-lepimy małe kulki, spłaszczamy i na środku robimy dziurkę
-zagotowujemy wodę, dodajemy tłuszcz
-wrzucamy kluski i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Oj tak z podsmażoną cebulką taką lekko słodką muszą smakować wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię! :) szczególnie z sosami i mięsem :)

    OdpowiedzUsuń