Ciasto buraczano-czekoladowe
Byłam przekonana, że buraczki będą dosyć wyczuwalne, ale nic bardziej mylnego. Ciasto w smaku przypomina mi pyszne brownie- wilgotne i mocno czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować :).
Składniki(keksówka 18cm)::
-250g ugotowanych buraków (około 450g surowych buraków)
-3 łyżki masła klarowanego
-2 łyżki wiórków kokosowych
-2 łyżki mąki żołędziowej lub innej bezglutenowej np. ryżowej, jaglanej, kasztanowej
-30g ciemnego kakao
-2 małe jajka od szczęśliwej kurki
-5 łyżek erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo(opcjonalnie):
cukier puder:
-1 łyżka erytrolu zmiksować w młynku do kawy
Sposób przygotowania:
-buraki myjemy, obieramy ze skórki gotujemy do miękkości i studzimy
-dokładnie blendujemy
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem 2 łyżek erytrolu miksujemy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem 3 łyżek słodzika miksujemy na puszystą masę
-do buraków dodajemy masę z żółtek oraz resztę składników oprócz piany z białek i miksujemy na małych obrotach
-na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45min
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Smacznego i na zdrowie!
Ciasto z buraczkiem to dla mnie nowosc. Wyglad ma smaczniutki. Moze odwaze sie takie zrobic :-).
OdpowiedzUsuńJak widzimy ten wilgotny środek ciasta to nie ma w tej chwili niczego piękniejszego :D
OdpowiedzUsuńMogę zamiast masła klarowanego dać olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńWłaśnie też sie zastanawiam - próbowałaś?
UsuńTak :)
UsuńFormę w której pieczemy smarujemy czymś czy wykładamy papierem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńJa piekę zawsze na papierze ;)
UsuńMożna bez soku z cytryny lub zastąpić to czymś? :)
OdpowiedzUsuń