Tarta jaglana z budyniem pomarańczowym i musem gruszkowym

Słodkich wypieków ciąg dalszy. Jaglana tarta z bogatym nadzieniem; warstwą budyniu z akcentem pomarańczowym ze słodkim musem gruszkowym. Pyszny, efektowny i zdrowy deser dla całej rodziny :-).






Składniki:
spód:
-200g kaszy jaglanej
-1 łyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka do obsmarowania blaszki
-3 łyżki mąki kokosowej
-3 łyżki mąki jaglanej
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu

-2 małe jajka
-1 niecała łyżka wiórków kokosowych

masa budyniowa:
-150g budyniu waniliowego ( najlepiej BIO bez cukru i skrobi modyfikowanej) użyłam od firmy BIOVEGAN (5 opakowań)
-2l mleka roślinnego (dajemy mniej mleka niż zaleca producent aby budyń był bardziej gęsty)- można dać mniej mleka i resztę zastąpić wodą*
-7 łyżek ksylitolu/erytrolu
-1 łyżka startej pomarańczy (przed potarciem spażyć)
-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

*dla bezglutenowców mleko kokosowe/sojowe BIO/ryżowe

mus gruszkowy:
-2 duże gruszki
-1 łyżeczka agaru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru


Sposób przygotowania:spód:
-kaszę prażymy i płuczemy pod zimną wodą
-nalewamy 400ml wody do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykrywką (około 15minut)
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy oraz ksylitol
-odstawiamy i studzimy
-jajka roztrzepujemy , dodajemy do kaszy i blendujemy na gęsty krem
-całość dokładnie blendujemy i dodajemy oby dwie mąki
-wszystko dokładnie mieszamy
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-blaszkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi
-masę wykładamy na blaszkę i pieczemy 30minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy
masa budyniowa:
-wszystkie budynie wsypujemy do miseczki i rozpuszczamy w 0,5l mleka
-resztę mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy
-wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje
-pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy oraz sok i ponownie mieszamy
-odstawiamy i studzimy
-jak zacznie już bardzo gęstnieć przelewamy na tarte
mus gruszkowy:
-gruszki dokładnie myjemy i obieramy
-kroimy w kostkę i przekładamy do garnuszka
-dodajemy cynamon, imbir i dusimy do miękkości
-całość dokładnie blendujemy
-agar rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do musu
-całość gotujemy kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia
-jak mus będzie już tężał przekładamy go na budyń

Tartę wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!





3 komentarze: