Sernik na zimno na czekoladowym spodzie z galaretką truskawkową

Dzisiaj prezentuję sernik na zimno, który przygotowałam z jogurtów greckich, a spód z ugotowanej kaszy jaglanej i ciecierzycy. Całość polałam bez cukrową galaretką, którą posłodziłam cukrem brzozowym, czyli ksylitolem :). 








Składniki:
spód:
-3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
-pół szklanki suchej ciecierzycy
-1 banan
-3 łyżki ksylitolu
-4 łyżki kakao
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

masa sernikowa:
-800g jogurtu greckiego
-5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody
-łyżka sproszkowanej wanilii
-10 łyżek ksylitolu

dodatkowo:
-2 galaretki bez cukru (łącznie około 70g)

Sposób przygotowania:
spód:

-ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę, zalewamy nową i gotujemy do miękkości
-kaszę jaglaną płuczemy, przekładamy do garnuszka dodajemy wody (tak aby tylko przykryć) i gotujemy do miękkości pod przykrywką
-ostudzoną ciecierzycę oraz kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i blendujemy na gęsty krem
-foremkę wykładamy papierem do pieczenia
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-spód pieczemy 20 minut i studzimy

masa sernikowa:

-jogurt przekładamy do miski, dodajemy ksylitol, wanilię i dokładnie mieszamy
-żelatynę rozpuszczamy w wodzie (energicznie mieszając) i studzimy
-żelatynę łączymy z jogurtami i odstawiamy aż lekko stężeje
-masę przelewamy na spód i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje
-galaretkę przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu, odstawiamy aż lekko stężenie. Następnie przelewamy na masę sernikową
-całość wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Lubię takie lekkie serniki,właśnie na jogurtach. Przepis mi sie bardzo podoba :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Chociaz nigdy nie robilam na bazie jogurtu;-). Wiec musze w koncu zrobic;-). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku;-). Chcialam napisac,ze jeszcze pyszniejszych przepisow,ale bardziej smakowitych juz sie ne da;-).

    OdpowiedzUsuń