Kutia bezglutenowa

Kutia jest przepysznym i bogatym deserem Wigilijnym, którego podstawą jest są ziarna pszenicy. Z racji tego, że moja kutia jest bezglutenowa, to zamieniłam pszenicę na wartościowy i smaczny brązowy ryż. Potrawę wzbogaciłam suszonymi morelami, rodzynkami, różnymi orzechami, białym makiem oraz nasionami chia. Dodatkowo, aby w potrawie zatrzymać 100% właściwości zdrowotnych mak został tylko namoczony- bez gotowania :).





Składniki:
-100g brązowego ryżu
-100g białego maku (u mnie od AGNEX)
-50g nasion chia
-3/4 szklanki orzechów włoskich (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki migdałów (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki małych rodzynek
-2 łyżki prawdziwego miodu
-pół szklanki orzechów nerkowca (u mnie od AGNEX)
-pół puszki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:
-ryż, mak oraz wszystkie orzechy namaczamy dzień prędzej (każdy składnik w osobnej misce zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na calą noc)
-odlewamy wodę ze wszystkich składników
-morele zalewamy wodę i odstawiamy aż zmiękną (około 1h)
-do garnuszka wlewamy wodę , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ryż do miękkości (około 30minut) i studzimy
-nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy aż napęcznieje, później odlewamy płyn
-do maku dodajemy nasiona chia, miód i dokładnie mieszamy. Następnie mielimy w maszynce do mielenia
-orzechy, morele drobno siekamy
-wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale duzo orzechow. Super kutia. Uwielbiam wszystkie orzechy i od razu przypadl mi przepis do moich ulubionych smakow;-).

    OdpowiedzUsuń