Trufle weganskie, mocno czekoladowe i bez pieczenia

Każdy z nas lubi sięgać po słodkie przekąski- w postaci ciasteczek, babeczek czy ciast, które oferują nam cukiernie. Co najgorsze większość społeczeństwa nie potrafi zrezygnować ze słodyczy, które osładzają nam życie. Dlaczego? Cukier uzależnia mocniej niż heroina, czy kokaina, na dodatek sieje spustoszenie w naszym całym organiźmie (więcej przeczytasz tutaj: cukier cichy zabójca).
Dlatego proponuje odstawić kupne słodkości i zacząć przygotowywać je samodzielnie w domu.

Dzisiaj przygotowałam wegańskie i mocno czekoladowe trufle bez pieczenia na bazie mojej ulubionej kaszy jaglanej, którą czesto stosuje do deserów i wypieków (o jej właściwościach pisałam tutaj: KLIK). Dodatkowo do czekoladowych kulek użyłam nierafinowany olej kokosowy, który koniecznie musisz włączyć do swojej diety(właściwości oleju:KLIK) prawdziwe kakao, masło orzechowe z kawałkami orzeszków oraz niesamowicie aromatyczną mąkę kokosową :).



Kilka słów na temat mąki kokosowej:
Mąka z kokosa uzyskana jest stałych części wnętrza orzecha kokosowego, które suszy się a następnie mieli na bardzo drobny proszek. W ten sposób otrzymuje się mąkę o bajecznym aromacie i smaku, która idealnie nadaje się do wszelkich wypieków, sosów, koktajli, potraw duszonych. Należy o tym pamiętać, że mąka kokosowa jest bardzo chłonna, dlatego potrawa z jej użyciem wymaga dodania większej ilości płynów niż w przypadku innych mąk.

Zalety mąki kokosowej:
-nie zawiera glutenu, więc jest idealnym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej
-zawiera sporą ilość błonnika, który jak dowodzą badania- zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu i chroni nas przed rakiem
-nie zawiera kwasu fitynowego, który występuje w zbożach. Co oznacza, że zwiększa przyswajalność witamin i składników mineralnych
-jest bezpieczna dla diabetyków- nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi
-zawiera sporą ilość białka (100 g mąki kokosowej zawiera 19,3 g białka)- jest to zdecydowanie więcej białka niż oferują inne powszechnie znane mąki. Dlatego też mąka kokosowa jest uwielbiana przez wegan, wegetarian oraz sportowców



Składniki:
-120 mąki kokosowej + do obtoczenia trufli
-150g kaszy jaglanej
-5 łyżek oleju kokosowego extra virgin
-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez dodatku cukru, oleju palmowego i innych świństw) najlepiej aby w składzie było 100% orzechów
-szklanka mleka sojowego/wody lub pół na pół
-3 łyżeczki prawdziwego kakao
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą. Spowrotem przekładamy do garnka i wlewamy mleko. Kaszę gotujemy do miękkości około 15 min(jeśli zacznie przywierać do garnuszka należy dodać jeszcze troche płynu). Na sam koniec dodajemy kakao, olej kokosowy oraz słodzik- wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Odstawiamy aby ostygło.
-do kaszy dodajemy resztę składników i formujemy kulki
-obtaczamy w reszcie mąki kokosowej i przekładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy:

  1. trufle pierwsza klasa! moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowane, wyszły pyszne 😋 smakowały przepysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane, wyszły pyszne 😋 smakowały przepysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Czadowe! Mega smaczne! A dla dzieci polecam produkty ze sklepu http://www.biosmyk.pl/.

    OdpowiedzUsuń