Chipsy kokosowe- smaczne i zdrowe!


Chipsy to niezwykle chrupiąca przegryzka uwielbiana przez niemal wszystkich- zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Należą one do grupy "junk food" tzw. śmieciowego jedzenia, które jest tanie i łatwe w produkcji, ale bez żadnych właściwości odżywczych. Dostarczają jedynie 'puste kalorie', kopalnię cukru, czy soli i mase sztucznych dodatków. Według badań spożywanie takiego typu żywności działa silnie uzależniająco, jak kokaina, czy heroina.

Dziś proponuję Ci świetną alternatywę dla niezdrowych i sztucznych chipsów- chipsy kokosowe za jedyne 3zł! :)
Są smaczne, lekko chrupiące, niesamowicie zdrowe i dziecinnie proste w wykonaniu :-).

Właściwości zdrowotne orzecha kokosowego:
-w ponad 90% składa się z średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), które wspierają układ odpornościowy, tarczycę, układ nerwowy oraz przynoszą korzyści skórze i zapewniają nam szybki dopływ energii
-jest odżywczym prekursorem odmładzającego hormonu o nazwie pregnenolon
-usuwa nagromadzone toksyny
-pobudza metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
-spiera układ sercowo-naczyniowy
-wspomaga wątrobę w produkcji zdrowego cholesterolu HDL
-reguluje poziom cukru we krwi
-niweluje uczucie głodu


Chipsy kokosowe:





Składniki:
-1 kokos
-nóż
-młotek (opcjonalnie) :)
-papier do pieczenia

Sposób przygotowania:-w kokosie szukamy 3 małych wgłębień
-w jednym z nich zrób dziurę za pomocą ostrego noża
-przelej wodę z kokosa do miseczki (nie wyrzucaj jej! Zostaw sobie do przygotowania koktajlu)
-weź kokosa do ręki i tępą stroną noża uderzaj mocno w niego (na samym środku)- orzech powinnien pęknąć. Jeśli nie uda się, włóż kokosa do woreczka i uderz mocno młotkiem- ta technika jest w 100% sprawdzona :D
-kokos pokrój na dowolne kształty
-blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pokrojonego orzecha
-rozgrzej piekarnik (100-120C) i włóż blaszkę na około 1-1,5h aż chipsy będą lekko chrupiące

Smacznego i na zdrowie! :)


5 komentarzy:

  1. coś takiego !
    Kokosowe chipsy.
    A jednak, zawsze się można czegoś dowiedzieć
    Ja sama robię niskokaloryczne chipsy ziemniaczane z ... mikrofalówki ale takich nie znałam
    Przepis biorę bo oryginalny i ciekawy :)

    Pozdrawiam i zapraszam
    http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompletne gówno a nie przepis, nagrzałem do tych 120 stopni, włożyłem do piekarnika na papierze do pieczenia (na blaszkę). I zamiast 90 min po 15-20 ledwo zauważyłem i całe spalone -.- Widać, że ktoś się gówno zna na pieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  3. WSZYSTKIE OWOCE I WARZYWA SUSZYMY W 40- 50 STOPNIACH ..MOŻNA WŁĄCZYĆ TERMO OBIEKT ...UCHYLAMY LEKKO DRZWI PIEKARNIKA ..

    OdpowiedzUsuń