Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona ?


Orzechy i nasiona stanowią część mojej diety- są źródłem witaminy E, która działa, jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutelniacz. Zawierają również sporą ilość tłuszczy- większość w formie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także są bogactwem witamin, mierałów, aminokwasów, węglowodanów i innych. 
Jednak abyśmy mogli czerpać w 100% z dobrodziejstwa orzechów i nasion trzeba je wcześniej namoczyć(zalać zimną wodą i odstawić), dlaczego?

-orzechy i nasiona zawierają inhibitory enzymów, które blokują nasze enzymy trawienne. Co powoduje, że cenne substancje zawarte w orzechach i nasionach zostaną wchłonięte jedynie w 40%
-moczenie początkuje proces kiełkowania, uwalnia enzymy, wartości odżywcze, minerały i witaminy. Pokarm staje się wtedy lepiej strawny, dostępny i nie obciążka zbędnie organizmu.
-pozbywamy się kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie wapnia, żelaza, cynku i magnezu, miedzi- 
ulega on neutralizacji
-oczyścimy je kurzu i zanieczyszczeń
-smak stanie się bardziej wyrazisty
-orzechy i nasiona staną się lepiej strawne

Jak długo powinniśmy moczyć nasiona i orzechy?
-orzechy włoskie 6-8h
-orzechy laskowe 10-12h
-orzechy nerwkoca 2-4h
-pistacje 2-4h
-migdały 8-12h
-ziarna słonecznika 4-6h
-ziarna sezamu 4-6h
-nasiona dyni 8h

Orzechy makadamia, brazylijskie oraz piniowe nie wymagają namaczania. Wystarczy je tylko opłukać.

3 komentarze: