BEZGLUTENOWY MURZYNEK Z CUKINIĄ






Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
-250g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-4 male jajka
-100g suszonych daktyli/rodzynek
-100g gorzkiej czekolady 90% kakao
-15g kakao
-140g mąki ryżowej
-130ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-1/2 szklanki cukru kokosowego
-50ml wody

Sposób przygotowania:
-startą cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy z wody
-suche składniki mieszamy
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-odsączamy daktyle i przekładamy do malaksera, dolewamy wodę i blendujemy
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy aż przestygnie
-jajka z dodatkiem cukru miksujemy na puch
-powoli dodajemy czekoladę i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy zblendowane daktyle oraz stopniowo suche składniki oraz tłuszcz, cały czas miksując
-dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy szpatułką
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170C
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!



TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ RÓWNIEŻ W MOJEJ KSIĄŻCE

                                         

1 komentarz:

  1. Murzynek z cukinią brzmi świetnie :-) Może nie jest to klasyczna wersja, a cukinia w cieście może niektórych odstraszyć, ale w efekcie końcowym, na pewno świetnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń