PIERNIKOWE CIASTO Z POWIDLAMI WIŚNIOWYMI



Składniki(na blaszkę 9x23):
-3 jajka m
-100g mąki gryczanej
-80g mąki owsianej
-20g kakao
-100ml masła planowanego rozpuszczonego i ostudzonego
-pół szklanki cukru kokosowego /ksylitolu
-1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-70ml mleczka kokosowego

dodatkowo:
-powidła wiśniowe bez cukru lub dżem

Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy
-jajka łączymy z cukrem i miksujemy na puch
-wlewamy mleko oraz dodajemy po trochu suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-wlewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
-przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
-wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45-50min
-po wystudzeniu ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty
-nakładam powidła na jeden blat i przykrywamy kolejnym
-całość wkładamy do lodówki na minimum godzinę

Przepis znajdziesz również w mojej książce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz