BEZGLUTENOWE CIASTO Z DYNIĄ I JABŁKAMI





Składniki:(okrągła blaszka 17cm)

-3 jajka M
-1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej 
-60g potartej dyni hokkaido
-60g jabłka pokrojonego w kostkę
-150ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-pół łyżeczki cynamonu
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół łyżki karobu
-70ml mleczka kokosowego
-1/3 szklanki cukru kokosowego 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody
polewa:
-1 łyżka karobu
-1 łyżka cukru kokosowego
-1 łyżeczka oleju kokosowego 
-2 łyżki mleczka kokosowego

dodatkowo:
-garść orzechów laskowych

Sposób przygotowaniaciasto
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka z dodatkiem cukru kokosowego miksujemy na puch
-naprzemiennie dodajemy olej kokosowy, mleczko kokosowe oraz suche składniki cały czas miksując na małych obrotach
-dodajemy dynię oraz jabłka i całość dokładnie mieszamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 45 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

polewa:
-wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy przez kilka minut
-odstawiamy do przestudzenia
-polewamy ciasto 
-posypujemy potłuczonymi orzechami
Ciasta nie należy przechowywać w lodówce, gdyż stwardnieje

1 komentarz: