JAGLANE CIASTO Z ARONIĄ





Składniki:(blaszka o wymiarach 28x9)

-4 jajka M
-pół szklanki mleczka kokosowego
-100ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 szklanka mąki ryżowej
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki lub 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu
-40g mąki kukurydzianej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:
-garść aronii


Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-białka jaja ubijamy z dodatkiem soli (na koniec dodajemy łyżkę słodzidła)
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch (dodajemy co jakiś czas po łyżce i cały czas miksujemy). Dodajemy śmietankę/jogurt oraz kaszę i dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
-dodajemy ubite białka oraz suche składniki i miksujemy (nie za długo!)
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wykładamy owoce
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40-45minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce
-kroimy ostudzone

Smacznego i na zdrowie!


2 komentarze:

  1. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, wieki nie jadłam aronii. Aż zatęsknilam za dziecinstwem.

    OdpowiedzUsuń