DESER Z TRUSKAWKAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ KOKOSOWĄ







Składniki (na 4 porcje)
-2 puszki mleczka kokosowego tłustego i dobrze schłodzonego
-200g czekolady gorzkiej min. 90% kakao
-150g suszonych daktyli
-30 łyżek wody
-350-400g truskawek
-2 małe dojrzałe banany
-3-4 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru kokosowego

Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na sam koniec mieszamy i odstawiamy do przestudzenia
-czekoladę oraz daktyle przekładamy do malaksera. Dodajemy wodę i dokładnie blendujemy, aż powstanie gładki krem
-z puszek wyciągamy tylko stałą część , przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy słodzik
-miksujemy do momentu uzyskania bitej śmietany
-truskawki łączymy z bananami i dokładnie blendujey
-do szklanek przekładamy bitą śmietanę, następnie czekoladowy krem, a na to mus truskawkowy
-dekorujemy świeżymi truskawkami

Smacznego i na zdrowie!


1 komentarz:

  1. Wygląda bajecznie, aż chce się zanurzyć łyżeczkę <3

    OdpowiedzUsuń