CIASTO GRYCZANE Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI






Składniki:
 (blaszka 21x19cm):ciasto:
-4 jajka M
-3/4 szklanki gęstego jogurtu/śmietanki kokosowej
-pół szklanki wody
-1 szklanka mąki ryżowej/owsianej
-1 szklanka mąki gryczanej
-45g budyniu śmietankowego bez cukru(proszek)
-1 łyżka otartej skórki z cytryny (cytrynę wcześniej sparzyć wrzątkiem)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny
-6-7 łyżek ksylitolu/erytrolu

masa sernikowa:
-600g twarogu półtłustego (u mnie bez laktozy mlekovita)
-3 jajka M
-6 łyżek ksylitolu/erytrolu
-3 kopiaste łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek)

dodatkowo:
-garść truskawek mrożonych lub świeżych (pokrojonych na pół)
-kilka łyżek ksylitolu/erytrolu zmiksowanego na cukier puder

Sposób przygotowania:masa sernikowa:
-twaróg dokładnie blendujemy lub przeciskamy przez maszynkę
-jajka z dodatkiem słodziła miksujemy na puch-dodajemy po łyżce twarogu oraz budyniu na zmianę i miksujemy na małych obrotach

ciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę
-dodajemy jogurt i mieszamy
-dodajemy po trochu resztę składników i miksujemy na małych obrotach-ciasto dzielimy na dwie części
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód)-nakładamy połowę ciasta, na to masę sernikową i truskawki, które delikatnie wbijamy, a na to resztę ciasta
-pieczemy 40-45minut
-wyjmujemy i studzimy
-posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz