RAFAELLO W SŁOICZKACH




Składniki:(na 2 porcje)
warstwa kokosowa:
-1 puszka mleczka kokosowego tłustego i dobrze schłodzonego
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-30g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki (można podprażyć)

budyń jaglany:
-60g suchej kaszy jaglanej
-1 szklanka mleka kokosowego
-pół szklanki wody
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-garść migdałów
-2 kopiaste łyżki masła migdałowego

Sposób przygotowania:
budyń:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku
-zalewamy 1 szklanką mleka kokosowego, dodajemy słodzik i gotujemy pod przykryciem do miękkości około (10-15 minut)
-odstawiamy kaszę i lekko studzimy
-do kaszy wlewamy wodę i dokładnie blendujemy

warstwa kokosowa:
-z puszki wyciągamy tylko stałą część, dodajemy słodzik oraz wiórki i całość delikatnie mieszamy

Następnie:
-na dno słoiczków nakładamy po łyżce masła orzechowego
-nakładamy budyń, a na to warstwę kokosową
-posypujemy potłuczonymi migdałami


2 komentarze:

  1. To jest po prostu rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem ostatnio te rafaello i żona była bardzo zachwycona.

    OdpowiedzUsuń