PRENIKOWE BROWNIE Z GRANATEM





Składniki:
(blaszka 21x19cm):
-3 jajka M
-3/4 szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić gęstym kefirem/jogurtem)
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki cukru kokosowego (można zastąpić ksylitolem/erytrolem)
-3/4 szklanki mąki ryżowej
-40g karobu/kakao
-2 łyżki miodu/melasy z chleba świętojańskiego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka octu jabłkowego
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
-1 łyżka przyprawy do piernika bez cukru

dodatkowo:
-pół granata
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżka kakao


Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wszystkie składniki (oprócz mąki ryżowej)przekładamy do naczynia i dokładnie blendujemy
-dodajemy makę i miksujemy
-masę przekładamy do blaszki
-pieczemy około 30-35minut
-olej kokosowy łączymy z kakao i dokładnie mieszamy
-polewę rozprowadzamy po całym cieście
-posypujemy ziarenkami granatu

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Widać, że struktura tego ciasta jest taka zbita <3 Czyli taka jaką lubimy najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i bez wątpienia pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć zwyczajnej mąki pszennej, czy tylko ryżowa się nadaje?

    OdpowiedzUsuń